karies

Зъбният кариес е изключително широко разпространено заболяване. Значението на навременното откриване на кариеса се отнася до психологични и финансови проблеми. От една страна усложненията на процеса изискват по-скъпо и продължително лечение. От друга – интервенциите при ранно откриване на кариеса се понасят по-лесно от пациента и рискът от усложнения по време на лечението е много по-малък.

Причини за развитие на кариес:
Наследственост
Когато родителите Ви имат проблеми със зъбите си, шансът и Вие да сте предразположен към развитие на кариес е висок.
Развива се най-често на места, където зъбната плака не се почиства добре при миене на зъбите;
При диета включваща много въглехидрати;
Намалено количество слюнка (при заболявания на слюнчените жлези, след лъчелечение при раково болни пациенти, при спане с отворена уста)

Как да разбера, че имам кариес?

Има случаи, в които кариесът се развива без симптоми и пациентът не подозира за него. В повечето случаи, обаче,  човек забелязва следните признаци:

  • повишена чувствителност до болка от сладко;
  • болка при дъвчене;
  • задържане на храна в определен участък;
  • лош дъх;
  • болка от студени или топли напитки и храни (признак за вече напреднал кариес със симптоми от страна на нерва на зъба);

Болките при кариес са предизвикани, главно по време на хранене. Когато се появят спонтанни болки, това е знак, че кариесът вече е достигнал до нерва на зъба.

След  премахване на кариозните емайл и дентин и възстановяване целостта на зъба след пломбиране, се възстановява нормалната дъвкателната функция и се избягва рискът от по-нататъшни усложнения.

Чувствителен зъб след лечение на кариес?
Да, този проблем се среща при много пациенти.
Дължи се на една от следните причини:
От дразненето на зъба по време на отстраняване на кариозната маса с „машинките“. Отминава до няколко дни, седмици или месеци, без нужда от намеса на стоматолога.
От  това, че пациентът и зъболекарят не са отчели, че пломбата „повдига“ и е „по-висока“. Това предизвиква болка при дъвчене и ако не се коригира навреме води до задълбочаване на проблема.
Така наречените „бели пломби“ се свиват по време на поставянето им, което води до създаване на напрежение в зъба.Този вид чувствителност също отзвучава с времето.