Орална хигиена – помогни си сам

oralna higiena

Има хора, които без да полагат грижи за зъбите си, се радват на здрави такива. Обратно, много пациенти полагат всестранни усилия да поддържат орално здраве, и въпреки това проблемите с венците и развитието на нови кариеси продължават и намесата на стоматолог е неизбежна. Ген!
Въпреки това, връзката между наличието на плака по зъбите от една страна  и развитието на кариес, кървене от венците и лош дъх, от друга, е неоспорима.
Всеки отговорен към собственото си орално здраве човек трябва да е наясно със следните факти и методи за поддържане на орална хигиена.
Препоръчително е зъбите да се мият два пъти дневно (сутрин и вечер преди лягане), като вечерното измиване е по-важно!
Важно е да се стараете да се почистват всички повърхности на всички зъби.
Почистването на езика с четката за зъби Ви осигурява свеж дъх.

Четката за зъби да НЕ бъде с мек косъм (ако няма специални причини за това или препоръка от стоматолог). Често пациентите преминават на своя глава към употреба на мека четка, след като забележат кървене от венците. Грешка!
Използването на конци за зъби е незаменима част от оралната хигиена, особено за хора с плътни контакти между зъбите. Това е единственият начин да се почисти плаката над и под контактната точка. Особено  ценно е при хора с „криви“ и струпани предни зъби, при които почистването с четка е затруднено.

Водите за уста са полезни за намаляване натрупването на плака и освежаване на дъха, но е добре да се консултирате със стоматолог при избора. Причината е, че понякога пациентите не са наясно с начина на употреба на конкретната вода за уста (колко пъти дневно е добре да изплаква с нея, дали е необходимо да я разрежда, дали не е вредно да я използва ежедневно), и до колко тя е подходяща в техния случай.
И не забравяйте – поддържането на добра орална хигиена Ви осигурява по-здрави зъби и венци, по-свеж дъх, по-високо самочувствие!