Топ 7 храни

r-GOOD-TEETH-FOOD-large570

Храните, които консумирате могат да влият на вашата здрава усмивка, точно колкото миенето на зъбите и венците. Всеки път когато приемате рафинирана захар или нишесте, подпомагате развитието на бактерии, водещи до развитието на зъбен кариес, гингивални и пародонтални проблеми. Някои храни по естествен намаляват риска от кариес, натрупването на плака и правят емайла по-здрав.

Не пропускайте следните 7 храни:

  1. Целина

Суровата целина предпазва зъбите чрез стимулиране на слюноотделянето. Тя е естествен абразив, който заедно със слюнката масажира венците и почиства зъбните повърхности .

  1. Зелен чай

Съдържа силни антиоксиданти, наречени катехини. Тези вещества убиват бактериите, превръщащи захарта в плака .

  1. Киви

Този плод е богат на вит. С и може да набави дневната доза ако е достатъчно голям. Вит.С е важен за здравината на колагеновите фибри във венците.

  1. Магданоз

Ако дъвчете магданоз или мента ще имате свеж дъх . Тези подправки са богати на летливи вещества , наречени монотерпени, които бързо навлизат в кръвта ,а от там в белите дробове . Така техният аромат освежава дъха .

  1. Шийтаке гъби

По последни проучвания тази гъба съдържа специфичен вид захар, наречена лентинан. Тя предотвратява развитието на бактериите, причинители на зъбна плака.

  1. Уасаби

Съдържа вещества, наречени изотиоцианати. През 2000 год. Учените доказаха, че тези вещеста подтискат развитието на бактериите отговорни за развитието на кариес.

  1. Вода

Препоръчително е да се изпиват 8 чаши вода дневно. Това е най-добрият начин венците да са хидратирани и да се подържа достатъчно количество слюнка. Слюнката е най-добрият естествен защитен механизъм срещу болестотворни бактерии, причиняващи кариес и зъбна плака. Ако е невъзможно да се мият зъбите след всяко хранене, поне трябва да се изплаква устата с вода . Така се отмива хранителния дебрис и се отстранява основния хранителен източник на патогенната флора.